ליצירת קשר ישיר

חייגו: 050-5273012

מה הם פיצויי הסתמכות?

תחום דיני החוזים בישראל הינו תחום רחב ומורכב ובו מספר רחב של רבדים שאותם חשוב להכיר. חלק מהיכולת להבין, להתאים ולהתנהל תחת חוזה עליו חתמנו נעשה באמצעות שירותיהם של עורכי דין להם הניסיון והידע המקצועי בתחום. 

אחד מהנושאים החשובים בתחום דיני החוזים נוגע לנושא הפיצויים. פיצויים במסגרת חוזה שנחתם יכולים להידרש בשל מספר סיבות. עורכי דין המתמחים בניסוח חוזים מכירים כי פיצוי על הפרת חוזה מתבסס על מספר רבדים וביניהם מה שמוכר כפיצוי הסתמכות. 

מבוא

פיצויי הסתמכות הם פיצויים המועברים לנפגע בכדי להשיבו למצב שהיה בו בטרם החל המו"מ עבור חתימה על חוזה, כשחוזה זה, בסופו של דבר, לא נחתם ולא יצא אל הפועל בשל חוסר תום לב של הצד השני. 

פיצויי הסתמכות אינם יכולים להינתן יחד עם פיצויי השבה במקרים בהם בוטל חוזה וזאת בכדי למנוע מצב של כפל פיצויים ובכך זוכה הצד המופר להתעשרות יתרה על חשבונו של הצד המפר. 

המורכבות בחישוב הפיצויים

עורכי דין העוסקים בחישוב והערכת הפיצויים השונים, במסגרת דיני חוזים, יודעים לומר עד כמה מורכב לחשב ולהעריך את גובה פיצויי ההסתמכות לעומת חישוב גובה פיצויים אחרים. 

מקרים של חישוב גובה פיצויי ההסתמכות נחשבים למאתגרים עד בלתי אפשריים להוכחה מדויקת של מה הייתה הציפייה לרווחים מהצד המופר ואילו הזדמנויות אחרות עמדו לו שעליהן ויתר למול כך שהמשיך לעומק המו"מ עם הצד שבסוף הפר הבטחותיו. 

על מנת לאפשר ולקבל הערכה כמה שיותר מדויקת לגובה פיצויי ההסתמכות במסגרת תביעה, חשוב שהצד המופר ייהנה מעורך דין מתחום דיני החוזים אשר יודע להעניק תמונה ברורה, חדה וכמה שיותר מדויקת המסבירה לצד המפר ולבית המשפט מדוע גובה פיצויי ההסתברות הנדרשים הם כאלו. 

יכולתו של עורך הדין להביא את בית המשפט להכיר בגובה פיצויי ההסתמכות שנדרשו מהווה מלאכה הנחשבת למורכבת ומאתגרת, כשלא כל עורך דין העוסק בתחום דיני החוזים יש היכולת לכך ומכאן גם לקוחותיהם יש וימצאו עצמם זוכים לפיצויי הסתמכות נמוכים, למול האפשרות בבחירה בעורך דין בתחום דיני החוזים שהיה מפיק פיצוי גבוה בהרבה. 

מקרה בוחן מרתק - ביטול חתונה לאחר אירוסין

האם הצד המופר יכול לדרוש פיצויי הסתמכות?

פסק דין שניתן לפני מספר שנים בבית המשפט בקריות מביא את סיפורו של זוג שהיה מאורס למשך זמן של שנתיים וחצי, כשלאחר פרק זמן זה החליט הגבר לבטל את הנישואים שתוכננו. ביטולו הביאו את האישה לפנות לבית המשפט עבור תביעה לפיצויים בגין הפרת הבטחת נישואין. 

בפסק הדיון קבע שופט בית המשפט שלמה מיכאל ארדמן כי 

"לא ניתן לאכוף על הנתבע להתחתן עם מי שאין לבו חפץ, אך בכך אין לפטרו מלפצות את התובעת על נזקיה מביטול הנישואין". 

בהמשך פסק הדין הסביר השופט ארדמן כי להפרת הנישואין לא רק משמעות דתית אלא יש בה גם משמעות אזרחית. מכאן, בנסיבות שהובאו במקרה זה ניתן בעצם לפסוק למען הצד המופר פיצויי הסתמכות לצד פיצויים על עוגמת נפש עבור אותה הבטחת נישואין שהופרה, כשהבטחת נישואין שכזו יש בה להיות, מתוך אותה משמעות אזרחית, כוונה אמתית ורצינית לכריתת חוזה בין גבר לאישה. 

מקרה זה מהווה דוגמה ברורה שבו צד אחד, האישה, הסתמך על הצעת הנישואין והפיכה יחד עם בן זוגה לסטטוס של זוג מאורס, כשהם נמצאים בסטטוס זה יותר משנתיים. 

אותה הסתמכות מצד האישה יש בה ליצור את אותו חוזה נישואין בהמשך ובו יהפוך הזוג המאורס לזוג נשוי על פי הדין המוסלמי. על כן, השתכנע השופט ארדמן, לבטח גם באמצעות יכולותיו המשפטיות של עורך דינה של האישה, כי יש לפסוק בתיק זה פיצויי הסתמכות בסכום של 40 אלף ₪. 

להתייעצות משפטית עם משרד עו"ד ישראל אליאב, באפשרותכם ליצור עמנו קשר טלפוני או להשאיר פנייה באתר.

במאמר זה דנו בנושאים הבאים:

לייעוץ ראשוני השאירו פנייה:

או התקשרו:

לייעוץ ראשוני השאירו פנייה:

או התקשרו:

מאמרים מקצועיים נוספים:

לוגו עורך דין ישראל אליאב

לקבלת שיחה חוזרת: