מהו רישום בית משותף?
כאשר אדם רוכש דירה מקבלן, הוא יירשם כבעל הדירה בבניין מגורים משותף ולפי חלקו היחסי בבניין, עד לרישום המלא של הדירה בפנקס הבתים המשותפים בטאבו.
מדובר על הבעל היחיד של דירת המגורים לפי תיקון לחוק מכר הדירות שנחקק בשנת 2011 לחוק מכר הדירות – התשל"ג 1973, שבמסגרת חוק זה, אף הוסף סעיף 6ב לחוק מכר הדירות.
חוק זה למעשה קובע, כי על הקבלן להיות האחראי לרישום זכויותיו של רוכש הדירה בפנקס הבתים המשותפים תוך 6 חודשים ממועד רישום הדירה, או ממועד העמדת הדירה לרשות הרוכש. למעשה, רישום בית משותף, מהווה פעולה משפטית חשובה שמטרתה היא לרשום את הזכויות של דיירי הבניין בחלקים שווים של בניין המגורים. למעשה מדובר לא רק על בניין מגורים, כי אם גם על בניין מסחרי.
האם ניתן לרשום כל נכס ברישום בית משותף?
התשובה היא לא, היות לפי סעיף 52 לחוק המקרקעין – התשכ"ט 1969, בית שיש בו שתי דירות או יותר, יכול לבצע רישום בית משותף.
לא כל דירה יכולה להירשם בפנקס הבתים המשותפים. למעשה בניין מגורים, מחולק לתת חלקות, כאשר כל תת חלקה, כאשר כל תת חלקה נרשמת כיחידה עצמאית ונפרדת על שמו של בעל הדירה.
חשוב לציין, כי יחידת הדיור (הדירה) תכלול גם את חדר המדרגות, גג הבניין, חצר הבניין וכן, המקלט המשותף. יש לציין כי הליך חשוב זה של רישום הדירה בפנקס הבתים המשותפים מקל על מכירת הדירה כאשר בעל הדירה יחפוץ בכך.
מה כולל הליך הרישום בפנקס הבתים המשותפים?
יש להגיש את המסמכים הבאים על מנת לבצע רישום בית משותף:
- טופס בקשה
- תשריט הבית המשותף בשני עותקים שהוכן באמצעות האדריכל או המהנדס ואושר ע"י הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
- הסכמה לשמש נציגות זמנית
- תקנון מוסכם ב-4 עותקים חתומים במקור
- אישור על תשלום אגרה
- בקשה לאיחוד דירות ואישורי מיסים.
מעוניינים בייעוץ משפטי בנושא מקרקעין? לייעוץ: 050-5273012 או השאירו פנייה:
קבלת משכנתא לדירה תלויה ברישום בית משותף
רוב האנשים שמעוניינים לרכוש דירות, תלויים במשכנתא מהבנק. וקיים קושי לקבלת המשכנתא על דירה שעדיין לא עברה רישום בית משותף.
למעשה מדובר על הסדרת הזכויות בנכס ולכן, דירה שעדיין לא עברה רישום של בית משותף, הבנק פשוט ימאן לתת את המשכנתא.
ביצוע רישום בית משותף רק באמצעות עורך דין מקרקעין
למעשה רישום בית משותף, יש לבצע באמצעות עו"ד מקרקעין, כאשר לאחר הרישום בפועל, ניתן יהיה להשביח, לפעול או לשנות את הנכס וכן את שוויו.
קיימת חשיבות רבה בליווי של עו"ד מקרקעין על מנת שיוכל להסדיר את הליכי הרישום. רישום מוטעה, ישפיע על ערך הנכס. לעיתים ישנה טעות ברישום דירה בבית משותף ולכן, יש לבצע תיקון.
דברים כאלה קורים, כאשר קיימת טעות סופר בטאבו. זו הסיבה כי עו"ד מקרקעין מנוסה, חייב לפני הסכם של מכירה או רכישת דירה בבניין מגורים, לבדוק היטב את הרישום. בחירה בעו"ד מקרקעין מומלץ עשויה להיות מכרעת ולכן, יש לבחור באופן מושכל את מי שילווה אתכם בעסקה זו.
התייעצו עם משרדנו
משרדו של עורך דין דיני מקרקעין ישראל אליאב מתמחה בליווי עסקאות נדל"ן ובסיוע בתהליכים הביורוקרטיים הנדרשים.
בכל שאלה והתייעצות, באפשרותכם להשאיר פניה באתר, לכתוב לנו בוואטסאפ או ליצור עמנו קשר טלפוני.