בתחום המשפטי הנוגע לנושאי ירושה ישנם מקרים ובהם ישנו הרצון לבצע הליך שנקרא פסילת צוואה. הליך שמתאפשר באמצעות עורכי דין והוא קורה בשל מספר לא מבוטל של סיבות.
כפי שקיימת הזכות הבסיסית של כל אדם לקבוע עוד בחייו את חלוקת הרכוש שלו ליורשיו, דואג החוק בישראל להבהיר ולחדד אודות המקרים שיש בהם להוביל להליך של פסילת צוואה. הליך המתאפשר באמצעות ליווי של עורכי דין המתמחים בתחום הירושות ובתוכו בהליך של פסילת צוואה.
צלילות הדעת של המוריש
אחת מהעילות הנפוצות בישראל בכל הנוגע להליך של פסילת צוואה קורה למול הטענה כי המוריש, בזמן עריכת וניסוח הצוואה, היה במצב של העדר צלילות דעת. במקרים אלו נדרשים בתי המשפט לבחון באופן עובדתי האם המוריש אכן היה חסר צלילות דעת בזמן עריכת וניסוח הצוואה וזאת בהתאם לנסיבות המובאות לפניהם על ידי שני הצדדים.
יש פעמים ועורכי הדין של הצדדים יסתמכו בבית המשפט על פסקי דין בעבר שהיוו תקדים ראשוני ובו החלטת בית משפט להביא לפסילת צוואה בשל העדר צלילות דעת. פסקי דין בעבר מהווים את הבסיס והערכה של עורכי דין כיצד המקרה שאותו הם מובילים יסתיים, כשמהם מצופה להוביל את השופטים להבין כי המקרה הנידון מהווה מקרה כמעט זהה לפסק דין בעבר, כשבהחלטת שופטיו התקבלה ההחלטה לפסילת צוואה.
צוואה שנערכה בהשפעה לא הוגנת על המוריש
כאן מדובר על מקרים בהם נוכח בית המשפט להבין כי תהליך העריכה וניסוח הצוואה של המוריש נעשה תחת השפעה לא הוגנת. כאן הכוונה, כפי שמתבטאת בסעיף 30 א' לחוק הירושה, למקרים בהם המוריש הגיע לערוך ולנסח צוואה בשל איום שהועבר אליו, בין אם נאנס לעשות כך, במקרים של השפעה לא הוגנת, תחבולה או מעשה רמייה.
לאורך השנים ניתן היה להיחשף למקרים רבים בהם הגיעו יורשים למצב בו עריכה וניסוח הכתבה נעשה תחת השפעה לא הוגנת. מקרים בהם מטפלים אישיים של מבוגרים איימו עליהם, ילדים של מורישים שפעלו באופן חד צדדי מול הוריהם כדי שיערכו וינסחו צוואה, כשאותם ילדים משתמשים בדרכי תחבולה ורמייה.
צוואה שנערכה על ידי איש מקצוע שאינו כשיר לצוותה
יש פעמים ועריכת צוואה קרתה מול אדם שכשירותו המשפטית והחוקית לערוך ולנסח צוואה איננה עומדת בדרישות החוק בישראל. מקרים בהם, למשל, פעל עורך דין בניסוח וטיפול של צוואת בפרק זמן בו התגלה בהמשך כי רישיון עריכת הדין שלו נשלל או הושעה לתקופה מסוימת.
אנשים שניסחו צוואה מול אדם שכשירותו המשפטית והחוקית לערוך ולנסח צוואה איננה עומדת בדרישות החוק בישראל, רשאים כמובן לפנות לעורך דין מן המניין על מנת להוביל מהלך של פסילת הצוואה, כשזו לא תוכל להתממש בעתיד בשל אותה סיטואציה בעייתית.
מקרה זה של פסילת צוואה מהווים מקרה בוחן לרבים בביצוע בדיקה מעמיקה אודות משרדי עו"ד המתיימרים לפרסם כי הם עוסקים בעריכה וניסוח של צוואות. חלק מהיכולת לבחון האם לעורך הדין קיים רישיון בפועל ותחום התמחותו אכן כולל את האפשרות בעריכה וניסוח של צוואות ניתן לעשות דרך מערך השירותים של לשכת עורכי הדין בישראל.
פסילת צוואה בשל פגמים צורניים
החוק בישראל מגדיר במדויק כיצד לנסח ולערוך צוואה כראוי באופן שלא יוביל לפסילתה. חלק מהכללים הצורניים שאינם מתקיימים מהווים עילה לפסילת צוואה, כשלרוב יהיה מדובר במקרים בהם נעשה שימוש בעד אחד במקום שני עדים כמתחייב, נעשה שימוש בעד שאינו בגיר, צוואה שחלק ממנה נערך בכתב יד וחלק אחר מודפס ואף בצוואה בה אין תאריך.
להתייעצות משפטית בנושא עם משרד עורכי דין ישראל אליאב, צרו עמנו קשר טלפוני או השאירו פניה באתר ואנו נשוב אליכם בהקדם.